De President van Nagorno Karabagh Bako Sahakyan ontmoette de leden van de Vaste Commissie van Buitenlandse Zaken van Tweede Kamer.

Den Haag; 18-10-2013.

Hay Tad Nederland (Armeens-Nederlands Comité voor Rechtvaardigheid en Democratie) heeft een ontmoeting georganiseerd van de Vaste Commissie van Buitenlandse Zaken van Tweede Kamer met de President van Nagorno Karabagh Bako Sahakian. Gebruik makend van de gelegenheid van de aanwezigheid van de President van Nagorno Karabagh in Brussel voor de derde conferentie van de Europese Armeniërs, georganiseerd door EAFJD (Europees- Armeens Federatie voor Rechtvaardigheid en Democratie), waar hij de mogelijkheid kreeg om op het podium van het Europarlement zijn speech te houden, heeft Hay Tad Nederland een verzoek voor een ontmoeting bij de Vaste Commissie neergelegd. Het verzoek is door de Vaste Commissie ingewilligd en op 17 oktober jl. is de Armeense delegatie van leiders van de NKR en van Hay Tad Nederland ontvangen door de Vaste Commissie van Buitenlandse Zaken. Van de leden van de Vaste Commissie is dhr. Harry Van Bommel aangewezen als voorzitter van het gesprek. Uit Armeense kant waren er de volgende deelnemers aanwezig: President van Republiek Nagorno Karabagh; Bako Sahakyan, Minister van Buitenlandse Zaken van NKR; Karen Mirzoyan, Directeur van de Afdeling van Hoofdinlichtingenkantoor van President van NKR; Davit Babayan, Voorzitter van Hay Tad Nederland; Massis Abrahamian en de vertegenwoordiger van ARF Dashnaktsutiun in Nederland; Azad Boghosian.

Het gesprek heeft is in goede banen geleid. Meneer de President heeft uitvoerig over de huidige situatie van Nagorno Karabagh verteld en heeft veelvoudige vragen van dhr. van Bommel beantwoord. Het accent van het gesprek lag op de noodzaak van internationale erkenning van Nagorno Karabagh en bescherming van de rechtvaardige belangen van het volk van Artsakh. Onder andere is opgemerkt dat ondanks het uitblijven van de internationale erkenning het volk van Artsakh zekere en stabiele stappen heeft genomen in de richting van het stichten van een democratische maatschappij. Ook werd er gesproken over de vastbeslotenheid van het volk van Artsakh om trouw te blijven aan Europese waarden en aan de doelen van Artsakh in het bouwen van een rechtstaat met Europese maatstaven. De president van Artsakh nodigde dhr. van Bommel en alle andere Kamerleden van het Nederlandse Parlement om Artsakh te bezoeken en met hun eigen ogen overtuigd te raken in alles wat vandaag werd besproken.

Dhr. Van Bommel heeft de President van Artsakh bedankt voor zijn bezoek aan het Nederlandse Parlement en beloofde om de inhoud van het gesprek volledig aan zijn collega Kamerleden te berichten. Hij heeft zijn hoop uitgesproken over het op een dag persoonlijk in Artsakh aanwezig zijn. Tegelijkertijd heeft hij toegezegd dat hij via Hay Tad Nederland contact zal houden met de overheid van Artsakh. Aan het eind van het gesprek hebben de aanwezigen foto’s gemaakt en elkaar de handen geschud.

 

Hay Tad Nederland                     

President NKR ontmoet leden Tweede Kamer